Så fungerar solenergi för företag och kommersiella fastigheter

Solenergi för företaget

Solenergi för företaget

Med stigande energipriser blir det allt mer intressant för företag att se över sina kostnader. På företagsbyggnader finns ofta stora ytor att nyttja för solpaneler, vilket kan innebära en hög produktion från start och därmed en relativt kort återbetalningstid. Förutom den ekonomiskt lönsamma affären ger en egen solenergiproduktion en tydligare miljöprofil för företaget. 

Solenergi hos er?

Solenergi är ett utmärkt sätt att både producera egen el och tjäna pengar på att sälja ett eventuellt överskott på elmarknaden. Oavsett om ni driver ett café, kontor eller industri kan det finnas en vinning i att investera i en solenergianläggning. 

Så länge ni själva nyttjar mer energi än ni säljer klassas företaget som mikroproducent. Dock måste ni registreras som elproducent hos Skatteverket om ni erhåller ersättning för den utmatade elen. 

Läs mer om skatte- och bidragsregler för företag hos Energimyndigheten och Skatteverket. 
 

Fördelar med solenergi för företag

Förutom fördelarna med sänkta energikostnader och en tydligare miljöprofil kan nämnas: 
  • Lägre fasta kostnader
  • Säkerställda energikostnader för lång tid.
  • Reducerat koldioxidavtryck 
 

Hur fungerar solenergi?

Solceller omvandlar ljus till elektricitet genom användande av ett tunt lager halvledarmaterial, ofta kisel, inneslutet mellan en glasskiva och en speciell plast som kallas för polymerresin. Solceller varierar i storlek från några få kvadratcentimeter i till exempel miniräknare och klockor, till system som är flera hundra kvadratmeter och gjorda av en serie sammanlänkande moduler. 

När elektroner i halvledarmaterial utsätts för dagsljus laddas de med energi. Elektronerna börjar då flöda genom materialet och genererar likström. Likströmmen transporteras genom en kabel till en växelriktare, som omvandlar likströmmen till 230/400V växelström så att den kan anslutas till elnätet.

Som halvledarmaterial brukar man använda mono- eller polykristallint kisel. I en kiselkristall är atomerna ordnade i en regelbunden kristallstruktur. Detta ger en mycket stabil atomkonstruktion samtidigt som det ger en begränsad ledningsförmåga. 

Denna process kan fortgå under en väldigt lång tid, solceller har varit i produktiv drift i mer än 40 år i satelliter och fyrar.

Ett solcellssystem består av solcellspaneler som vanligtvis är 1x1,6 m. Av dessa kan man bilda en serie paneler som i princip kan bli hur stor som helst. 

Solcellssystem kan monteras både vertikalt och horisontellt för att de ska kunna anpassas till olika typer av tak, eller sättas upp på en vägg. Väggmontage medför dock sämre upptagningsförmåga. Andra montagesätt finns också, till exempel byggnadsintegrerade eller markplacerade.
 

Dags att installera solpaneler?

Innan du går vidare med solcellsinstallationen vill du känna dig trygg med och veta att anläggningen verkligen producerar den elektricitet som installatörens beräkningar visat. Under 2016 lanserar Rexel Energy Solutions sin nya och helt unika tjänst Energeasy Solar. Med hjälp av Energeasy Solar kan du inte bara få svar på alla dina installationsfrågor, utan även beräkna och simulera produktionen efter just dina förhållanden. Via Energeasy Solar kan du komma i kontakt med Rexels nätverk av solspecialister och installatörer som kan hjälpa dig vidare med installationen. Och, dessutom kommer du via Energeasy Solar kunna få tillgång till en helt unik produktionsgaranti som kan få dig att sova tryggt om nätterna, med vetskapen att din anläggning levererar vad vi lovat.